Jaguar Land Rover Manufacturing Plant – Paint Shop

Location

Nitra

Investor

Jaguar Land Rover Slovakia s.r.o.

Construction period

08/2016 – 04/2018

Type of construction

Industrial, Green buildings

Scope of services

Construction

  • Building Research Establishment Environmental Assessment Method is a standard of building design focused on sustainability and environmental impacts. The assessment concerns the specification of a building, its design, construction and use.
  • Green Site Office is a tool of the Bouygues Construction Group aimed to mitigate the environmental impacts of the site installation on the construction locality, e.g. by reducing water and electricity consumption, using efficient cooling and heating, waste prevention and sorting, or raising awareness of environmental issues.
The paint shop is one of the most important and technologically complicated buildings in the new manufacturing plant.

The paint shop is part of the newly constructed Jaguar Land Rover manufacturing plant in Nitra, Slovakia; its initial production capacity is 150,000 vehicles annually.

Part of the contract was to provide all the construction work, including mechanical & electrical as well as creating the groundwork for installing specialized production technology and providing the execution design.

The new paint shop building is 400 m long, with a height of 28 m and an area of 52,000 m2.

The building’s construction solution is comprised of steel construction based on deep piles and pile caps. The cladding has been executed using sandwich panels with an overall area of ca. 30,000 m2. The roof construction has been entirely realized taking into account the requirements for FM Approval. The factory floor is a seamless reinforced concrete panel treated with an epoxy coating; in technologically exposed areas, it uses a chemical resistant coating.

A prefabricated addition for administration and a monolithic addition for the paint shop technology are included as part of the paint shop building. There are also 8 sub-stations inside the building – masonry construction with monolithic ceilings.

The project documentation was designed using BIM modeling, which assists in resolving clashes and coordination with the actual paint shop technology.

Job vacancies

Currently, we have several new projects in the pipeline, which open up new career opportunities in our company. Would you like to join our team?

Feel free to contact us!

More in Career

Contact information

VCES a.s. - Head office
Na Harfě 337/3
190 00 Praha 9