Jihomoravský kraj slavnostně otevřel dětskou léčebnu se speleoterapií. První pacienti přijedou v březnu.

Nová Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy je jediná svého druhu v České republice. Je určená pro děti ve věku od 3 do 18 let s astmatem, záněty dýchacích cest, alergiemi a atopickým ekzémem. Stavbu za celkovou cenu 218 milionů korun, na kterou kraj využil i úvěr od Evropské investiční banky, slavnostně otevřel hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich společně s dalšími partnery z konsorcia dodavatelů ve čtvrtek 23. února 2023.

Moderní komplex několika budov na okraji Ostrova u Macochy na Blanensku nahradí po téměř čtyřiceti letech původní objekt. Nová dětská léčebna navýšila svou kapacitu a nabízí ubytování 78 osobám – dětem a doprovodu těch nejmenších. Ozdravné zařízení v Moravském krasu využívá příznivé klima Císařské jeskyně, která poskytuje unikátní bezalergenní prostředí. Dětští pacienti zde tráví 2-3 hodiny denně (aktivní trénink + odpočinek), po zbytek času se prostředí takzvaně „čistí“.

„Krasová jeskyně, která pomáhá dětem, je dar, který jsme dostali od přírody.  My k tomu přidáváme nové zázemí, které dnes otevíráme. Stojí tu moderní budovy s novým vybavením, škola, bazén s francouzskými okny a výhledem do krajiny, relaxační zóna kolem léčebny s dětským hřištěm. Díky všem, kteří se na tom podíleli,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Během měsíčního pobytu se zde děti také učí. Přímo v léčebně je samostatná škola o 4 třídách, a to je novinkou, protože dříve musely děti přecházet na výuku do místní základní školy v Ostrově u Macochy,“ uvedl náměstek hejtmana pro vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu Jiří Nantl.

 „V současné době evidujeme nárůst alergických onemocnění, stálým problémem je také léčba atopického ekzému.  Čtyřtýdenní pobyt v léčebně se speleoterapií pozitivně podpoří imunitní systém nemocných dětí, dochází ke zlepšení chronického onemocnění, redukci léků. Ideálně je vhodné pobyt opakovat. Jsme rádi, že 1. března se léčebna zaplní jak samostatnými dětmi, tak malými dětmi do 6 let, které přijedou s rodičem,“ popsala přínos zařízení ředitelka Jihomoravských dětských léčeben Kateřina Bednaříková.

 Léčebna je architektonicky zajímavou stavbou zapadající do CHKO Moravský kras, která využívá obnovitelných zdrojů energie a má nízké provozní náklady. Její výstavbu, včetně návrhu projektu zajistilo dodavatelské družení vedené společností VCES a.s.

Jsem velice rád, že jsme se spolu s našimi partnery, architektonickým studiem Adama Rujbra a společností ENESA, mohli podílet na realizaci jednoho z prvních projektů v režimu Design and Build pro investora z veřejného sféry,“ uvedl Pavel Chalupa, výrobní ředitel a člen představenstva společnosti VCES, a dodal: „Invenci architektů, znalosti kolegů ze společnosti ENESA v oblasti energeticky udržitelných budov a naše zkušenosti z realizací Design and Build projektů v soukromém sektoru se nám společnými silami podařilo přetavit v komplex, který zapadá do místní krajiny a poskytne malým pacientům a jejich doprovodu moderní prostředí pro léčebné pobyty.“

 Objekt léčebny dále zahrnuje stravovací část (kompletní gastroprovoz se dvěma jídelnami), rehabilitační část (bazén, saunu, podhájský aerosol, tělocvičnu, inhalaci), zdravotnickou část (ambulanci, vyšetřovnu, izolaci nemocných, sesternu) provozní prostory – šatny pro speleoterapii, sušárnu spacáků, zázemí pro zaměstnance, skladovací a technické prostory, venkovní sportoviště, arboretum a parkoviště.

„Dětská léčebna se speleoterapií se umístila na druhém místě kategorie Nejlepší počin ve veřejných zakázkách ocenění Neplejtvák 2021. Velkým úspěchem je i zlatá příčka v soutěži Chytrá města 2021 v kategorii projekt pro stát. Byla také vybrána hodnotiteli z OECD a Evropské komise mezi tři nejlépe zadané veřejné zakázky roku 2021 v kategorii Udržitelná veřejná zakázka soutěže PROCURA+,“ sdělil radní pro investice Vladimír Šmerda.

Použití metody Design & Build, kterou Jihomoravský kraj pro zhotovení tohoto důležitého objektu využil, umožnilo postavit veškerou technologickou část nejmodernějším způsobem. Celý projekt je díky unikátnímu řešení maximálně ohleduplný nejen k životnímu prostředí, ale především k dětem, které se zde budou léčit s respiračními nemocemi. Nechybí tu například inovativní stropní vytápění, které omezuje usazování prachu. Řízení teploty je řešeno individuálně pro jednotlivé místnosti a systém také kontroluje míru vlhkosti.

Kontakt pro média

Vladimír Ujec
PR manažer pr@vces.cz +420 602 176 163

Kontakt

VCES a.s. - centrála
Harfa Office Park
Českomoravská 2420/15
190 00 Praha 9

Upozornění: Zaznamenali jsme podvodné praktiky s vystavováním falešných objednávek znějících na jména společností skupiny Bouygues Construction! S ohledem na vzrůstající počet pokusů o takto podvodné jednání si Vás dovolujeme vyzvat k obezřetnosti a důsledné kontrole obdržených dokumentů:

  • Vždy věnujte maximální pozornost kontrole věcné správnosti objednávky/dokumentu.
  • Zkontrolujte, zda e-mailová adresa odesílatele zprávy končí doménou @vces.cz.
  • V případě pochybností nebo pokud obdržíte falešný e-mail, obraťte se na vaši obvyklou kontaktní osobu ve společnosti VCES nebo použijte kontaktní formulář na těchto webových stránkách.

Číst více